Aircon Repair Singapore

Fix Aircon Not Cooling Problem

What is the problem?

Aircon Service Singapore Review - StringsSG
4.8

Common Reasons for Aircon not blowing cold air & How to Fix

In the sweltering heat of Singapore, a malfunctioning air conditioning system can quickly turn your home into an uncomfortable environment. If you find that your aircon isn't providing the cooling relief you need, there could be various reasons behind this issue. It is important to understand the common factors that can cause your air con to stop blowing cold air, so that your air conditioning system can be fixed appropriately without spending on unwanted repair expenses.

aircon not cold

Here are the most common reasons why your aircon is blowing warm air:

1. Dirty or Clogged Air Filters

One of the most prevalent reasons for reduced cooling efficiency is dirty or clogged air filters. Singapore's humid and dusty conditions can cause filters to become quickly congested with particles, obstructing proper airflow and heat exchange. Regularly cleaning or replacing air filters every 1 to 3 months is essential to maintain optimal cooling performance.

dirty aircon filters

Solution: Take out the aircon air filter and thoroughly clean them under water and dry them with a cloth before placing it back in the aircon. If the dirt is rigid, you may need a special chemical cleaner to remove it.

Cost: No cost if you can do it yourself. Getting an HVAC technician to conduct a general servicing can cost anywhere between $19 - $25 per aircon unit.

cleaning aircon filters under water

2. Excessive Dust and Debris on Evaporator Coil

Accumulated dust and debris on the evaporator coil can insulate it, preventing efficient heat exchange leading to inefficient cooling. This can be prevented with regular aircon servicing to keep the evaporator coil clean.

Solution: You would need a chemical wash or chemical overhaul depending on the extent of the debris. This can only be executed by trained aircon technician, so do not try this yourself as the chemical used can caused harm to you and the system if not used as intended.

Cost: Check pricing and book here - Chemical Wash and Chemical Overhaul

dirty aircon evaporator coil causing water leakage

3. Low Refrigerant Levels or Gas Leakage

Refrigerant is the lifeblood of your air conditioning system, responsible for absorbing and releasing heat. Low refrigerant levels can hinder the cooling process, resulting in inadequate temperature regulation. If you suspect a refrigerant leak, it's imperative to contact a professional technician to assess and replenish the refrigerant.

Solution: If your aircon has not received a refrigerant gas refill for a long time then it might be low on gas. Refilling the gas in the condenser will to get the cool air again. If the refrigerant gas level is low after a recent refill, then it may be because of gas leakage. Refrigerant gas leakage is the hardest to spot and fix with a lot of uncertainty, in most cases it is recommended to replace the entire air condition system with a new one.

Cost: Check gas refill pricing and book here - Aircon Gas Top Up

aircon refrigerant gas leak

4. Faulty Thermostat

The thermostat is the control center of your aircon, dictating when the cooling cycle begins and ends. A malfunctioning thermostat can lead to inaccurate temperature readings and inconsistent cooling. Calibrating or replacing the thermostat can help restore proper cooling function.

Solution: In most cases it is advised to install a new thermostat.

Cost: Estimated cost is anywhere between $100 to $250 for the thermostat itself and an additional $50 to $150 for labor charges.

faulty thermostat causing the aircon to blow warm air

5. Malfunctioning or Blocked Condenser Unit

The condenser unit, usually located outside, releases the heat absorbed from your home's interior. If the condenser fins are obstructed by dirt, debris, or vegetation, it can impede heat dissipation and reduce cooling efficiency. Regularly cleaning the condenser unit and ensuring adequate clearance can alleviate this issue.

Malfunctioning of the condenser components like the condenser motor, the PCB or capacitor, can also result in improper or no cooling. Get an air conditioner technician to troubleshoot and fix it for you.

Solution: The solution depends on the root cause of the problem. Submit a request for aircon repair with us. Our technician will visit your premises to troubleshoot and identify the root cause of the problem and advise on the solution.

Cost: The actual cost will vary based on the root cause or the problem, which can only be identified after the technician has completed the troubleshooting.

aircon condenser kept outdoor

6. Faulty Thermistor Sensor

The thermistor sensor helps the air conditioning system to regulate the cooling or heating process by tracking the temperature of the indoor aircon unit. A malfunctioning thermistor it will provide inaccurate reading to the A/C system, hence will impact the cooling mechanism.

Solution: The thermistor needs to be replace with a new one.

Cost: Thermistor replacement can cost anywhere between $120 to $250 including the material, transport and technician labor cost.

7. Inadequate Maintenance

Like any complex system, air conditioners require regular maintenance to perform optimally. Over time, components may wear out, electrical connections may loosen, and efficiency may decline. Scheduling annual professional maintenance can address potential issues before they disrupt your aircon's cooling capabilities.

Solution: Get a annual servicing package, so that a general cleaning and maintenance of the aircon units can be conducted on a regular basis.

Cost: Check pricing and book here - Annual Servicing Package

8. Insufficient Airflow

Blocked vents, obstructions around the indoor unit, or a malfunctioning fan can lead to inadequate airflow. Insufficient airflow inhibits heat exchange and cooling efficiency. Regularly clean and clear vents, and ensure there's proper clearance around the indoor unit.

Solution: Remove any blockages and obstructions around the aircon units.

Cost: No Cost involved

Maintaining a cool and comfortable indoor environment in Singapore is essential for your well-being and daily life. If your aircon isn't delivering the desired level of cold air, don't let the heat get the best of you. By addressing common issues like dirty air filters, refrigerant leaks, faulty thermostats, and other maintenance-related factors, you can troubleshoot and restore your air conditioning system's cooling capabilities. Remember, for more complex issues or when in doubt, it's always best to consult a professional HVAC technician in Singapore to diagnose and rectify the problem effectively.

The Best DIY Aircon Maintenance Hacks You Can Do

cleaning out an aircon filter

You can maintain your aircon unit with simple DIY hacks, like cleaning coils, replacing air filters, and ensuring proper ventilation, alongside regular professional servicing.

Best Ways To Optimize Your Aircon For Energy Efficiency

woman adjusting the temperature of an aircon in living room

Optimizing aircon energy efficiency in Singapore involves regular servicing, proper sealing and insulation, optimizing airflow, upgrading models, and using curtains.

Compressor Vs Condenser — Is There Any Important Difference?

aircon compressor outside home

It is crucial to understand the distinctions between aircon compressor and condenser to help you in appreciating and valuing the internal aircon systems.

Inverter Vs Non-Inverter Aircon – Which Is A Better Choice?

Aircon conditioner on the wall

Th battle of inverter vs non-inverter aircon begins. Which is the best? What should you look out for when selecting an aircon system for your home or office?

Best Machine Secrets — How Aircon Works In Malls?

StringsSG aircon technician

Shopping malls in Singapore use centralized HVAC systems with chiller plants, AHUs, and zone control. Energy efficiency and regular maintenance ensure consistent cooling and comfort.

Can Aircon Cause Sore Throat And How To Curb It?

air conditioner technician cleaning air conditioner inside house

Aircon can cause sore throat due to dry and cold air, circulating allergens, and poor indoor air quality. Mitigating measures include maintaining humidity, hydration, and regular maintenance.

Why is your air con leaking water and how to fix

aircon leaking water

The indoor unit of your air con has a component called the evaporator coils which helps to cool the warm air. As warm air touches the condenser..

Repair Aircon Printed Circuit Board (PCB)

Repair Aircon Printed Circuit Board (PCB)

An aircon PCB (Printed Circuit Board) refers to the control or circuit board in an air conditioning unit that controls various functions of..

Aircon Thermistor Guide

Aircon Thermistor Guide

Aircon Thermistor replacement can cost anywhere between $120 to $250 based on several factors, such as the aircon brand/model, complexity of..

Aircon Condenser Cleaning & Repair

Aircon Condenser Cleaning & Repair

An aircon condenser (also known as an air conditioning condenser) is a vital component of an air conditioning system that helps to remove heat..

Complete Guide To Aircon Installation

Complete Guide To Aircon Installation

Moving in to a new house or just want to replace your Aircon? Everything you need to know about a new Aircon installation. Topic Highlights..

Fix Aircon Gas Leak | Leakage Indications & Repair Cost

Aircon Gas Leakage

Aircon refrigerant gas leakage is a common issue faced by air conditioning systems in Singapore. Learn more about the cause, indications..

Chemical Wash vs Chemical Overhaul

Chemical Wash vs Chemical Overhaul

Often people get confused with these terms and what do they mean in terms of cleaning and expenses. The general purpose of a chemical wash..

Top 5 Reasons Why Your Air Conditioner Is Not Cooling

aircon not cooling

When your aircon is turned on but the air is not cold, it could mean many things like, the machine has run out of refrigerant gas..

Top 5 Reasons Why Your Air Conditioner Is Overheating

aircon is overheating

When your air con is working for long hours, it may overheat, which is the most common reason. Bad Or Dirty Air Filters- Air filter..